Terug

Recensies

Monter getoonzette mistroostigheid

Het is lang geleden dat ik tijdens het lezen herhaaldelijk moest grinniken en zelfs hardop lachen. En dat ik uit enthousiasme mijn huisgenoten tot vervelens toe hele stukken voorlas: ‘Moet je nu eens horen…’ Tegelijkertijd grijpt bij lezing van J.M.A. Biesheuvels Vroeger schreef ik. Gevonden verhale…

De luchthaven, precies maar los geportretteerd

Stephan Steinmetz’ Schiphol is, zoals de ondertitel aangeeft, een biografie van een luchthaven. Een biografie van een luchthaven? Wat een origineel en goed idee! Sommige bouwwerken, organisaties, zaken… sommige dingen lijken inderdaad een eigen leven te leiden en om ze te begrijpen is het misschien …

Redenen om Kenko niet of juist wel te lezen

De Japanse schrijver Kenkō was een veertiende-eeuwse hoveling die zich later uit het hof van de keizer terugtrok om een soort kluizenaar te worden. Geïnspireerd door het Hoofdkussenboek, een verzameling notities van een tiende-eeuwse Japanse hofdame, besloot hij op te schrijven wat hij zich herinner…

Amsterdamse voordeuren in actie

Wat een heerlijk boek met fijne foto’s van stadsfotograaf Thomas Schlijper en wat een verrukkelijk onderwerp: Voordeuren van Amsterdam. Maar, om maar meteen met de deur in huis te vallen: wat jammer dat de misschien wel mooiste voordeuren van Amsterdam ontbreken: de sierlijke, elegante voordeur van …

Hoe God verdween uit Drenthe

Niets zo heerlijk tijdens deze coronacrisis als in een hutje op de Drentse hei te zitten – of daar over te fantaseren. Daar kun je in alle rust heerlijk lezen. Bijvoorbeeld in Walden van Thoreau? Nee! Neem liever de nieuwe Auke van der Woud mee, Het landschap en de mensen. Dat boek schudt je ruw maa…

In IJsland

IJsland is weliswaar een eiland, dus je zegt op IJsland, maar Laura Broekhuysens Flessenpost uit Reykjavik speelt zich toch echt in IJsland af. Het gaat over wonen en thuis zijn in IJsland. Broekhuysens vorige boek, Winter-IJsland, kon je nog een reisboek noemen. Het ging over reizen naar en verblij…

Amsterdam vanaf het stoepbankje bij Huis Marseille

‘Een huis is een standpunt,’  schrijft Ileen Montijn is haar onvolprezen boek Leven op stand. Een huis is inderdaad niet alleen de plek waar je woont, maar tegelijk ook het punt van waaruit je naar de wereld kijkt. Een huis is een manier van kijken, een manier van leven. Dat blijkt ook weer uit dit …

Leuk is ingewikkeld: de nieuwe Michael Foley

Als veel mensen bijeenkomen op een festival of bij een andere leuk bedoelde gelegenheid, is er altijd wel iemand die zegt: ‘Leuk hè ?’ De meeste omstanders zullen enthousiast instemmend knikken, maar er  is ook altijd wel iemand die nors voor zich uit blijft staren omdat hij het helemaal niet leuk v…

Omzien naar (een jeugd in) Slotermeer

Suzanna Jansens Ondanks de zwaartekracht is zowel een poging danseres Steffa Wine aan de vergetelheid te ontrukken, als een autobiografisch verhaal over een in de knop gebroken danscarrière, en bovenal een biografische schets van Cornelis van Eesteren, de stedenbouwer en geestelijk vader van met nam…

Met Montaigne in de sauna

Te zeggen dat Michel de Montaigne zich in zijn Essays blootgaf is een eufemisme. De essays zijn een striptease waarbij ook het laatste vijgenblad afgaat. Eigenlijk gaat Montaigne nog verder dan Stephan Sanders die naakt poserend de cover van een recente Filosofie Magazine siert. Montaigne geeft the …

Een manier om een huis te bouwen

Rob van Essen werd geboren in 1963, in Nederland. Tegen de tijd dat hij halverwege de middelbare school was, eind jaren zeventig, was het land af, klaar: ‘Niets meer aan doen.’ Er viel voor Van Essen inderdaad niets meer te doen: hij stopte met school – en eigenlijk met leven. Hij werd bevangen door…

Kleine grote steden

De enige manier voor Nederland om nog mee te doen in de wereld, is Amsterdam te laten doorgroeien naar een inwonertal van twee miljoen. Deze schokkende boodschap heeft Zef Hemel de afgelopen jaren al vaak verkondigd, nu onderbouwt hij die in zijn nieuwe boek De toekomst van de stad. Gelukkig bevat h…

Waarom we aanraking willen

Het essay De thigmofiel van Middas Dekkers kan, zoals de meeste boeken van Dekkers, gemakkelijk onderschat en moeilijk overschat worden. Deze beschouwing over Het verlangen naar geborgenheid, de ondertitel, verdient een plaats naast de reusachtige Sferen-trilogie van Peter Sloterdijk. Het zijn tweel…

De mens is het dier dat verdwaalt (maar wel handig met vuur)

Bernd Heinrichs nieuwe boek Huiswaarts (The Homing Instinct, vertaling Pon Ruiter & Josephine Ruitenberg) gaat, zoals de ondertitel zegt, over Het wonderbaarlijke instinct van trekvogels en andere dieren, over hoe dieren de weg naar huis terug kunnen vinden. En het mooie daarbij is dat Heinrich,…

Gloeiende kooltjes van civiele vitaliteit

De directeur van het Wereld Natuur Fonds, Johan van de Gronden, is filosoof. Hijzelf gebruikt liever de ouderwetse term 'wijsgeer', hij noemde althans het boek dat hij schreef: Wijsgeer in het wild. Dat is niet alleen een lekker allitererende titel, het klopt ook want het is een fijn ouderwets getoo…

Onbehagen en vrolijkheid door verpletterend veel mogelijkheden

Met De nieuwe mens schreef architectuurhistoricus Auke van der Woud op geheel eigen wijze een verhaal over ‘Overvloed en onbehagen’. Maar in tegenstelling tot bij Schama, gaat het bij Van der Woud niet over onbehagen dat voortkomt uit calvinistisch schuldgevoel, het probleem is niet dat men vreest d…

Wonen is een kwestie van aanpassen

Het boek Dorp stad land. De Lage Landen in woorden lijkt misschien meer een naslagwerk dan een leesboek, meer iets voor ‘deskundologen’ dan voor leken, maar schijn bedriegt. Op een heel merkwaardige maar belangwekkende manier beschrijft bouwkundige en taalkundige Maartenjan Hoekstra niets minder dan…

Mondriaan, schilder

Jan Bors essay Mondriaan filosoof is een bijzonder geval. Ondanks de geringe omvang van zo'n 125 pagina's kun je het gerust een levenswerk noemen – over het leven van de schilder en dat van de auteur. Het is dan ook het beste het in kleine beetjes tot je te nemen, iedere dag een eetlepel, met …

Overwinning op de zwaartekracht

Wie zin heeft een papieren wandeling te maken, kan niet beter kiezen dan voor Robert Walsers De wandeling. Je moet er wel voor in de juiste stemming zijn en niet luisteren naar de marketingpraatjes die over zijn boek worden rondgestrooid. In plaats daarvan kun je het beste beginnen met het essay dat…

Hoe kan zo'n station bestaan?

Het centraal station van Amsterdam bestond vorig jaar oktober honderdvijfentwintig jaar. Men vroeg Joris van Casteren een lange reportage over het gebouw en zijn ‘bewoners’ te schrijven, wat hij met veel plezier deed. Hij begint bij zichzelf en gaat langs vele gebruikers en bewoners om t…

pro-mbooks1 : athenaeum